8. Rajalla tapahtuu

 ARTIKKELIN LYHENNELMÄT

Manssilan poliisimiehet – Salminen ja Jetsu

Manssilassa asui ja toimi poliisikonstaapeleina kaksi henkilöä, jotka olivat Nikifor Ivaninpoika Salminen ja Feodor Konstantininpoika Jetsu. Heistä ensimmäisenä tähän tehtävään valittiin Salminen vuonna 1891 ja hänen jälkeensä Jetsu vuonna 1917. Salminen toimi huomattavasti pitkäaikaisemmin tässä virassa. Paikallisena talollisena ja monipuolisena kyläyhteisön toimijana hän vaikutti kylässä vielä pitkään poliisiuransa jälkeen. Molemmat poliisimiehet muistetaan värikkäinä persoonallisuuksina, kansanmiehinä, jotka hyvin tunsivat rajaseudun olot ja olivat juuri sopivan joustavia ja suurpiirteisiä tehtävissään.

Nikifor Ivanov syntyi vuonna 1865 monilapsiseen Ivan Nikiforovin ja Eudokia Pimenovan perheeseen Manssilan myllyllä, Rajaselkään johtavan tien laidassa olleessa talossa (talo 120). Lapsia oli perheessä kaikkiaan kahdeksan, joista Nikifor oli nuorin. Ivan-isä toimi myllärinä. Nikifor ei kuitenkaan jatkanut suvun vuosisataista myllärin ammattia, vaan hänestä tuli Manssilan ensimmäinen poliisikonstaapeli. Maalaispoliisikonstaapelille asetetut pätevyysvaatimukset Nikifor täytti hyvin, sillä hänellä oli siihen vaadittava aliupseerikoulutus palveltuaan kolme vuotta Suomen 8. Viipurin tark’ampujapataljoonassa. Nikifor Salminen lopetti virallisesti uransa poliisina vuonna 1917, ero myönnettiin 1.7.1917 alkaen.

Feodor Jetsu, kaksoisveljensä Mihailin kanssa, syntyi Miinalassa vuonna 1890 Konstantin Feodorov Jetsun ja Pelagea Mihailovan perheeseen. Pelagea oli kotoisin Manssilasta, Mihail Arteminpojan ja Paraskeva Jefimovan tytär, ja naimisiin mennessään vasta 16-vuotias. Konstantinin ja Pelagean perheeseen syntyi kaikkiaan yhdeksän lasta. Feodor nimitettiin poliisikonstaapeliksi Manssilaan heti Nikifor Salmisen jälkeen astuen virkaansa 20.7.1917. Jetsu oli peruskoulutuksenaan suorittanut kansakoulun vuonna 1904. Virkatehtävien edellyttämän päästötodistuksen Valtion poliisikoulusta Helsingissä hän sai vuonna 28.10.1919. Feodor Jetsu ei palvellut pitkään poliisimiehenä, vaan erosi omasta pyynnöstään virasta 15.8.1923.

Artikkelissa lisää poliisiemme elämästä, perheistä ja ammatinharjoittamisen tavoista.