Luonnos uusiksi säännöiksi, käsitelty kevätkokouksessa 3.6.2024, lopullisesti hyväksyttäväksi syyskokouksessa 2024
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Manssilan Nuorisoseura Rajakivi ry ja sen kotipaikka on Kuopio. Yhdistys toimii valtakunnallisesti.
2. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia entisen Salmin kunnan Manssilan/Virtelän kylän jälkeläisten tai siitä kiinnostuneiden keskinäisenä yhdyssiteenä, koota ja tallentaa karjalaista perinne- ja muistitietoa, vaalia karjalan kielen elvytystä sekä tiedon siirtymistä tuleville sukupolville.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
- kerää Manssilan/Virtelän historiaan ja kyläläisten elämään liittyviä tietoja ja valokuvia, sekä julkaisee niitä nettisivuillaan
- ylläpitää kyläpraasniekkaperinnettä mm. Valassin pruažniekku
- tekee kulttuuriyhteistyötä paikallisten toimijoiden sekä muiden karjalaisseurojen kanssa
- pyrkii järjestämään luentoja ja matkoja
- pyrkii järjestämään kerhoja/keskustelutilaisuuksia
Yhdistys pitää yllä jäsenrekisteriä.
Yhdistys voi ottaa vastaan testamentteja, lahjoituksia sekä harjoittaa kustannustoimintaa, muistoesineiden myyntiä, ravintola- ja kahvilatoimintaa sekä toimeenpanna arpajaisia ja keräyksiä.
Toimintaansa varten yhdistys hankkii tarvittaessa asianmukaisen luvan.
3. Jäsenet
Yhdistykseen jäseneksi voi liittyä jokainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt sekä maksaa yhdistyksen jäsenmaksun. Jäseneksi hyväksymisestä päättää johtokunta. Jos jäsen ei ole kahtena peräkkäisenä vuotena maksanut jäsenmaksua, hänet katsotaan eronneeksi. Mikäli jäsen rikkoo yhdistyksen sääntöjä, johtokunta voi erottaa hänet.
Kannattavaksi jäseneksi voi liittyä yksityinen henkilö tai oikeustoimikelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa. Johtokunta hyväksyy yhdistyksen kannattavat jäsenet.
Yhdistys voi kutsua kunniapuheenjohtajakseen henkilön, joka on huomattavalla tavalla tukenut sen toimintaa. Kunniapuheenjohtajia voi olla kerrallaan yksi henkilö
4. Liittymis- ja jäsenmaksu
Jäseniltä sekä kannattajajäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous. Kunniapuheenjohtajalta ei peritä jäsenmaksua.
5. Johtokunta (Hallitus)
Yhdistyksen asioita hoitaa johtokunta, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 3-5 varsinaista jäsentä. Johtokunnan toimikausi on vuosikokousten välinen aika.
Johtokunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet johtokunnan jäsenistä sitä vaatii. Johtokunta on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Johtokunta voi harkintansa mukaan myöntää avustuksia sekä anoa jäsenistölleen kunniamerkkejä.
6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa johtokunnan puheenjohtaja, johtokunnan jäsen, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä.
7. Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilit ja johtokunnan laatima vuosikertomus on kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä jätettävä yhdistyksen toiminnan-/tilintarkastajalle, jonka tulee ennen yhdistyksen vuosikokousta antaa johtokunnalle osoitettu kirjallinen lausunto toimittamastaan yhdistyksen hallinnon ja tilien tarkastuksesta.
8. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain johtokunnan määräämänä päivänä kesäkuun loppuun mennessä. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä sekä kunniapuheenjohtajalla yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä/yhteisöllä on läsnäolo-oikeus kokouksissa.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee enemmistöpäätös. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua johtokunnan tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.
9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Johtokunnan on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse. Kokous on päätösvaltainen, jos siitä on säännöissä määrätyllä tavalla ilmoitettu.
10. Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös tai vuosilaskelma, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen tai vuosilaskelman vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus
8. valitaan johtokunnan puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan yksi toiminnantarkastaja sekä tarpeelliset varahenkilöt
10. käsitellään muut esille tulevat asiat
11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa tai tultua lakkautetuksi käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen toiminnan päättävän kokouksen määräämällä tavalla.